Silikon Kalıplamanın Avantajları
1. Hız: Parça özelliklerine ve hacmine bağlı olarak birkaç gün içerisinde kalıp üretimi yapılabilir.
2. Uygun Maliyet: Enjeksiyon kalıplamaya göre çok daha düşük maliyetlidir.
3. Büyük Parça Üretimi: Kullanılan ekipmanın türüne bağlı olarak, silikon kalıplama ile çok büyük parçalar üretilebilir.
4. Üstün Yüzey Kalitesi: Silikon kalıplamada vakum işlemi hava kabarcıklarını ortadan kaldırır ve malzemenin ince detayları yakalamasını sağlar. Enjeksiyon kalıplamaya göre yüzey kalitesi daha yüksektir.
5. Renk Seçenekleri: Çeşitli renk seçenekleri için reçineye renklendirici pigmentler eklenebilir.
6. Tekrarlanabilirlik: Silikon kalıplar, değiştirilmeleri gerekmeden önce yaklaşık 20-25 kez kullanılabilir.
Silikon kalıplama üretimi temel olarak 3 aşamada gerçekleştirilir.
1. Master Model Üretimi: Üretilecek parçanın 3D modelinden ilk olarak master model üretimi yapılır. Master model üretimi el işçiliği, CNC ya da 3D yazıcı ile yapılabilir. Master modelin kalıba hazır olması için gerekli yüzey işlemleri yapılır ve artık master model kalıplanmaya hazırdır.
2. Kalıp Üretimi: 3D üretilen master model üzerine sıvı silikon dökülerek, modelin kalıbı alınır. Kuruduktan sonra kalıp kesilerek açılır ve kalıp çıkarılır.
3. Parça Üretimi: Silikon kalıba vakumlu ortamda talep edilen malzeme dökülerek, parça üretimi başlatılır. Silikon kalıp ile üretilen parçalara post – processing yani ardıl işlem uygulanır. Üretilen parçalar talep edilen renkte boyanabilir, desen çalışması ya da kaplama yapılabilir. Kalite kontrol uygulamalarından sonra parçalar teslimata hazır hale gelir.
Bir silikon kalıptan alınabilecek parça sayısı, parçanın geometrisine ve hacimine göre değişiklik gösterir. Bazı durumlarda silikon kalıp erken yıpranır ve bu kalıptan alınabilecek parça sayısı azalır. Vacuum Casting yönteminde bir kalıp ile ortalama 20-25 adet parça üretilebilir. 5’ten 100’e kadar olan düşük hacimli parça üretimi ihtiyaçlarınızda hem zaman hem de maliyet avantajı açısından silikon kalıplamayı tercih etmelisiniz.