Workhub Plaza Kat:3 Ümraniye / İstanbul
+90 262 644 04 11

Mekanik Tasarımın Temel İlkeleri

Mekanik Tasarımın Temel İlkeleri
Mekanik Tasarım

Mekanik Tasarımın Temel İlkeleri

Mekanik tasarım, mühendislik disiplinlerinden biri olup, fiziksel sistemlerin ve parçaların tasarımını, analizini ve geliştirilmesini içeren bir süreçtir. Süreç, bir ürünün veya makinenin işlevselliğini, dayanıklılığını, verimliliğini ve güvenliğini sağlamak için tasarım ilkelerini kullanır. Mekanik tasarım, malzeme seçimi, geometrik tasarım, yük analizi, üretilebilirlik, montaj kolaylığı ve maliyet etkinliği gibi faktörleri içerir. Temel amacı, bir ürünün veya makinenin belirlenen gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlanması ve geliştirilmesidir. Bu süreç, birçok endüstriyel sektörde, otomotivden havacılığa, elektronikten tüketici ürünlerine kadar geniş bir uygulama alanına sahiptir. Her sektörde ilkeler değişiklik gösterse de temel prensipler aslında aynıdır.

 

Mekanik Tasarımın İlkeleri

Bir tasarım yapılırken birinci öncelik bu mekanizmanın ne kadar fonksiyonel olacağıdır. Yapılan tasarımın fonksiyonunu yeterli düzeyde yerine getirileceğinden emin olmamız gerek. Bu sebepten dolayı bir mekanik tasarım yapılırken ilk öncelik tasarımın neye hizmet edeceği ve bunun için nelere ihtiyacımız olacak onları belirlememiz gerekli.

Tasarımımızda ürünün neye hizmet edeceğini belirledikten sonra ikinci aşama tasarımımızın ne kadar dayanıklı olması gerektiğini hesaplamak olacaktır. Dayanıklılık konusu tasarladığımız ürünün kullanılacağı yere göre değişir. Örneğin gemide kullanılacak ise korozyona, motorda kullanılacak ise ısıya veya herhangi bir yüke maruz kalacak ise kuvvetlere dayanıklı olmalı. Dayanıklılığın yanında istediğimiz niteliklere uygun malzeme seçimi de bir alt kriter olarak karşımıza çıkıyor. Malzeme seçiminde de iki temel kriterimiz var. Bunlar maliyet ve istenilen dayanıma uygun olup olmaması.

Tasarım yapıldı, üretim için uygun malzemeyi seçildi. Sıradaki aşama tasarımımızı çeşitli analiz programları vasıtasıyla simülasyonda analiz etmek olacak. Tasarımımızın ve seçtiğimiz malzemenin istediğimiz mekanik özelliklere sahip olup olmadığını görmemiz gerekli. Bu bize ürünü daha üretmeden herhangi bir hata var mı, hesaplamalar doğru mu bunları teyit etmek adına maliyeti düşüren bir süreçtir.

Mekanik testlerden sonra bir sonraki süreç ürünün tüketici tarafından tasarımının iyileştirilmesi süreci yer alıyor. Son tüketici bir ürün için ergonomi, kullanım kolaylığı gibi birçok konuda alıcıya cezbedecek ve kolaylık sağlayacak şekilde ürünün tasarımının yapılması gerekli. Bunun yanı sıra üretimde hammadde kullanımını azaltmak ve maliyet düşürmek için zaman zaman topoloji optimizasyonu da yapmamız önemli bir adım. Bunu yapan çeşitli yazılımlar da mevcut.

Bütün bu süreçleri tamamladıktan sonra tasarımdaki bir sonraki aşama üretilecek parça veya üründe montaj kolaylığını sağlamak. Bu durum üretilen malzemenin sürekliliğini sağlamaya dair önemli bir süreç. Aynı zamanda değiştirilebilir bir parça olması aynı zamanda maliyeti düşürecektir.

En son aşama ise bütün bu süreçlerden emin olduktan sonra bir üretim maliyeti çıkartmak ve pazar analizi yapmak. Bunca süreçten sonra pazarda bizim ürünümüze muadil daha uygun bir ürün var ise bu ürünü çıkartmak zararımıza olabilir.

Sonuç olarak, mekanik tasarımın temel ilkeleri, bir ürünün veya makinenin başarılı bir şekilde tasarlanması ve geliştirilmesi için gereklidir. Fonksiyonel tasarım, malzeme seçimi, yük analizi, geometrik tasarım, üretilebilirlik, montaj kolaylığı ve maliyet etkinliği gibi ilkeler, mühendislerin mekanik sistemlerin ve parçaların performansını optimize etmelerine yardımcı olur. Bu ilkelerin doğru bir şekilde uygulanması, ürünün kalitesini artırabilir ve müşteri memnuniyetini sağlayabilir.

Siz de mekanik tasarımdan faydalanmak istiyorsanız, alanında uzman bir ekiple çalışan Zebra Proje’yi tercih edin.

Tersine Mühendislik
Tersine Mühendislik

Tersine mühendislik (TM) hizmeti ile ürünlerinizi ya da parçalarınızı dijitalleştirerek, üretim ve ürün geliştirme süreçlerinizi modernize edebilir, fiziksel envanter ihtiyacını ortadan kaldırabilirsiniz. 3D tarama yoluyla TM, montajın ve parçanızın mevcut tüm bileşenlerinin son derece hassas bir 3D dijital modelini kolayca ve hızlı bir şekilde elde etmeyi mümkün kılar.

3D Tarama
3D Tarama

3D Lazer Tarama İşlemi lazer taraması yapılacak bir nesne sayısallaştırıcının yatağına yerleştirilir. Özel yazılım, lazer probunu nesnenin yüzeyinin üzerinde çalıştırır. Lazer probu, yüzeye bir lazer ışığı çizgisi yansıtırken, 2 sensör kamerası, nesne boyunca gezinirken lazer çizgisinin değişen mesafesini ve şeklini üç boyutlu (XYZ) sürekli olarak kaydeder.

Related Posts