Workhub Plaza Kat:3 Ümraniye / İstanbul
+90 262 644 04 11

ChatGPT-4 Omni ile Mekanik Tasarım: Geleceğin Yenilikçi Yolu

ChatGPT-4 Omni ile Mekanik Tasarım: Geleceğin Yenilikçi Yolu

Yapay zeka teknolojileri, her geçen gün hayatımızın daha fazla alanında etkisini gösteriyor. Mekanik tasarım da bu dönüşümden payını alıyor. OpenAI’nin en son teknolojisi olan ChatGPT-4 Omni ile yapay zeka konusu bir seviye daha atlamış bulunuyor. Devrim niteliğinde yenilikler vaat eden bu teknolojiler ile mekanik tasarım süreçleri nereye doğru gidiyor?

Önceki yazılarımızda yapay zeka ve mekanik tasarım süreçleri hakkında birtakım bilgiler vermiştik. Yapay zekanın tıpkı bir insan gibi sese kavuşması ve kamera erişimi ile bu süreç bir adım daha ileriye gidiyor. OpenAI firmasının ChatGPT-4 Omni’yi tanıtırken paylaştığı görüntülerde kamera ile etrafı algılayıp etrafı hakkında yorum yaptığını ve bunu yaparken tıpkı bir insan gibi konuşup yeri geldiği zaman espiriler ile karşılık verdiğini gözlemliyoruz. Gördüğü görüntüleri de hafızasında tutan bu teknoloji ilerleyen süreçte geriye dönük olarak sorular sorulduğunda hatırlayıp cevap da verebiliyor.


İşin magazin kısmını bir kenara bizi ilgilendiren konu kamera erişimi. Başka firmalarda ve sistemlerde şu an sadece yazı ile bazı basit seviyede modeller oluşturabiliyoruz. Flanş, kutu, plaka, dişli gibi bir matematiğe dayanan modellemeleri yaptırabiliyoruz. Yapay zekanın ilerlemesi ile birlikte kamera erişimine olanak kazandığımız şu günlerde lidar ve derinlik sensörleri de kullanılmaya başlandığı zaman süreç farklı bir seviyeye . Derinlik sensörleri ve lidarların bulunduğu telefonlar ile yapay zekanın birleşmesi ile herhangi bir ihtiyaç halinde yerinde bir modelleme yapılmasına kolaylık sağlayacaktır. Sensörler vasıtası ile ölçüleri tespit edebilir, kamera ile parçada bir aşınmayı analiz edilebilir. Tabii bu sürecin doğruluk oranı yapay zekanın eğitilmesi ile mümkün olacak. Yapay zekanın eğitilme sürecinde de birçok yüz binlerce belki milyonlarca örneğin yapay zekaya tanıtılması gerekli. Bu duruma zaman olduğunu düşünsek de bilmediğimiz birçok çalışmanın yürütüldüğü bir gerçek.

Pekala, bu teknoloji görünürde iş kolaylaştırıcı olsa da endişe duymamız gereken bir konu da mevcut. Daha önce de bahsettiğimiz gibi güvenlik. Yapay zeka dediğimiz olay temelde kendisine yüklenen verileri analiz edip sonrasında da bunu bir algoritmaya dönüştüren bir yapıya sahip. Sonrasında yeni gelen verileri de kendi çıkarttığı algoritmaya göre sonuçlandırıyor. Mühendislik ve tasarım süreçlerinde yapay zekayı geliştirmek ve bunu efektif kullanabilmek için bir hayli veri yüklemek gerek. Gizlilik ve patent ihlalleri konusunda da bu verileri yüklemek büyük bir sorun. Her ne kadar güvenlik konusu büyük bir problem olsa da günümüzde sanat konusunda müzik, video, fotoğraf ve yazılı metinlerde patentli veriler kullanılarak yapay zeka eğitildi. Büyük firmalar bu konuda davalar açsa bile deyim yerindeyse atı alan Üsküdar’ı geçti diyebiliriz.

Özetleyecek olursak, biz her ne kadar tersine mühendislik ve tasarım işleri için önümüzde çok uzun süreler var desek de beklediğimizden daha yakın bir gelecekte ansızın cep telefonlarımızda tasarımlarımızı kısa sürede çözebilir hale geleceğiz.

Mekanik Tasarım ile alakalı daha fazla bilgi için sayfamıza göz atabilir ayrıca Mekanik Tasarım ile alakalı bu blog yazılarımıza bakabilirsiniz.

Mekanik Tasarımın Temel İlkeleri : Mekanik Tasarımın Temel İlkeleri | Zebra Proje

Mekanik Tasarımda Hangi Araçlar Kullanılmalıdır? : Mekanik Tasarımda Hangi Araçlar Kullanılmalıdır? | Zebra Proje


Related Posts